30 Kasım 2015 Pazartesi

CodeSys SoftPLC ile Otomasyona Giriş

CodeSys İlk Program

CodeSys günümüzde bazı PLC'lerde kullanılması yayılmakta olan bir yazılım. Yazılımın içinde kontrol yazılımı ile beraber HMI (Human Machine Interface - Makina İnsan Arabirimi) yazılımı da mevcut. Yazılımı internetten indirip demo modunda çalıştırabiliyorsunuz.

Çok , çok ,çok basit bir uygulama ile temel özelliklerini kullanmasını öğreneceğiz, hem de içimiz ısınır biraz yazılıma. Programı yükledikten sonra ana editörü çalıştıralım:

1 Kasım 2015 Pazar

GreenFoot Tutorial-6

Bir Objeden Diğerine Erişmek

Greenfoot'a yeni başlayanların en çok sordukları sorulardan biri :

   Bir objenin içindeki koddan diğerinin içindeki bir değişkene ya da metoda erişmek.

Fakat yeni başlayan birinin bu soruyu sorma şekli biraz değişik olur, çünkü yeni başlayanlar obje ve değişken kavramlarını tam olarak anlamamışlardır. Bu durumda soru şu şekilde gelir:

31 Ekim 2015 Cumartesi

GreenFoot Tutorial-5

Rastgele Hareket Eden bir Düşman

Önceki tutorial sonunda kontrolümüze göre hareket eden ve solucanları yiyen bir yengeç elde ettik. Oyun oldukça basit , ne kadar yengeci hareket ettirmek zor olsa da? Şimdi bir düşmana ihtiyacımız var. Bu düşman yengeçleri yiyen bir ıstakoz!..

Başlangıç olarak bir çizgide hareket eden ve yengeçleri yiyen bir Lobster class'ı üretelim. Bunun nasıl yapıldığını daha önce gördük. Önce bir Lobster class ekliyoruz. Sonra bunu düz ileri hareket eder ve eğer yoluna bir yengeç çıkarsa yiyecek hale getiriyoruz. Bunların nasıl yapılacağını daha önce görmüştük. Kendiniz yapmayı bir deneyin son kod burada bakabilirsiniz.

Istakozun görevini yapmasını yengecin soluna bir ıstakoz (lobster) yerleştirip test edebilirsiniz. Çalıştırdığınızda her ikisi de sağa doğru hareket eder, dokunmazsanız ıstakoz yengeci yakalar ve yer. Istakozumuz şimdilik biraz aptal , önünden kaçmak hiç te zor olmayacak.

GreenFoot Tutorial-4

World'ü kaydetmek, Müzik Yapmak ve Oynatmak

Bu bölümde bir world'ün aktörleriyle beraber başlatılmasını ve kaydedilmiş seslerin nasıl oynatılacağını göreceğiz. Tabii ki bu bölüm geçen bölümün devamı.

World'ü Kaydetmek

Artık her seferinde başlarken world üzerine yeni objeler tanımlamaktan bıkmışsınızdır. Bir yengeç ve birkaç solucanın otomatik olarak yerleşerek ekranın başlatılması mümkün. Reset butonuna basıp ekranı temizleyin ve bir Crab nesnesi ile birkaç Worm nesnesi ekleyin. 'Run' butonuna basmadan önce world üzerinde sağ tıklayın ve 'Save the world' seçin (bu slogan tanıdık gelmiyor mu?) :


GreenFoot Tutorial-3

Actor'ların algılanması ve Yokedilmesi , Metod Tanımlama

Bu tutorial'da aktörlere değdiğinizi algılama ve aktörleri world'den çıkarma işlemlerini göreceğiz. Ayrıca metodlar kullanarak kodunuzu daha okunabilir yapmasını göreceğiz.

Solucanları Yemek

Direk olarak bölüm-2 den devam edeceğiz (o bölümü yapmamış olanlar geri bassın bakalım!..). Hatırlarsanız o bölümde yengeçleri kontrolümüz altında hareket eder hale getirmiştik. Bu bölümde yemeleri için biraz solucan (worm) üreteceğiz.

Crab class'ına halihazırda sahibiz, şimdi solucan için bir Worm class'ı tanımlıyacağız. Worm class'ı da bir aktör olduğu için 'Actor' class'ına sağ tıklıyoruz ve 'New subclass...' seçiyoruz:


GreenFoot Tutorial-2

Hareketler ve Tuş Algılama

Bu tutorial'da GreenFoot ekranında hareketlerin nasıl yapılacağı ve tuşlar ile nasıl kontrol edileceğini çalışacağız.


Yengecin Senaryosu

Crab.zip dosyasını indirin ve bilgisayarınızda GreenFoot programlarınızı koyduğunuz konuma dosyaları açın. GreenFoot programında senaryoyu açın. Standart bir GreenFoot ekranı ve kumsal desenli bir arkaplan görürüz.

27 Ekim 2015 Salı

GreenFoot Tutorial-1

GreenFoot Ekranı

Bu tutorial'da GreenFoot ekranı ve kullanılması hakkında temel bilgiler verilecektir.


GreenFoot Interface

Bu tutorial "wombats" isimli senaryoyu kullanır. Senaryo buradan indirilebilir (Kendisi aynı zamanda GreenFoot versiyon 2.4.0 dan önceki versiyonlarda examples içinde bulunur). Wombats senaryosunu GreenFoot programında açarsanız şöyle bir şey görürsünüz:

7 Eylül 2015 Pazartesi

QT Designer Yardımıyla Python Uygulaması Yazmak

Merhaba ilk sessiz film çalışmamda Python ve QT Designer kullanarak bir renk seçici programı yazdım.



22 Ağustos 2015 Cumartesi

Kivy ile Python GUI Örneği

Orjinali http://kivy.org/docs/tutorials/pong.html

Merhaba,

Bu sefer yine Python programlama dilini kullanarak bişeyler yapacağız. Kivy hızlı uygulama geliştirmek için açık kaynak bir Python kütüphanesi.

Bu çalışmada Kivy kütüphanesini kullanarak basit Pong oyunu yapacağız.



29 Mart 2015 Pazar

Rails 2015 B3

Maykılın kitabına devam. Tavsiye ettiğim gibi c9.io üzerinde geliştirme yaparsanız daha iyi bence, acaba benim kurulumda bir enayilik mi var deyip durmadan öğrenmeye devam edersiniz.

Önce yeni bir örnek uygulama tanımlıyoruz:
$ cd ~/workspace
$ rails _4.2.0_ new sample_app
$ cd sample_app/
Şimdi de uygulama klasörü içindeki "Gemfile" isimli dosyayı kullanacağımız gemlere göre değiştirelim:

3 Mart 2015 Salı

Rails 2015 B2

www.railstutorial.org adresinden 2. bölüm.

Bu sefer Rails özelliklerini tanımak için bir oyuncak uygulama. Kullanıcıların mikro gönderiler yazdığı bir site, minicik twitter.

rails new komutu kullanarak uygulamamızı üretelim (Cloud 9 üzerinde uygulama geliştirme hakkında önceki bölümü okuyabilirsiniz) :
$ rails _4.2.0_ new toy_app
$ cd toy_app/
Ve uygulama dosyalarımız otomatik olarak üretildikten sonra gemfile içeriğini kullanacağımız gem listesine göre değiştiriyoruz (toy_app/Gemfile):
source 'https://rubygems.org'

gem 'rails',        '4.2.0'
gem 'sass-rails',   '5.0.1'
gem 'uglifier',     '2.5.3'
gem 'coffee-rails', '4.1.0'
gem 'jquery-rails', '4.0.3'
gem 'turbolinks',   '2.3.0'
gem 'jbuilder',     '2.2.3'
gem 'sdoc',         '0.4.0', group: :doc

group :development, :test do
  gem 'sqlite3',     '1.3.9'
  gem 'byebug',      '3.4.0'
  gem 'web-console', '2.0.0.beta3'
  gem 'spring',      '1.1.3'
end

group :production do
  gem 'pg',             '0.17.1'
  gem 'rails_12factor', '0.0.2'
end

25 Şubat 2015 Çarşamba

Rails 2015

Bu sefer www.railstutorial.org adresinden.

Başlıyoruz, önce Cloud9 adresinde hesabımız yoksa açıyoruz. Yeni bir workspace oluşturup adını "rails-tutorial" koyup proje sembolü seçeneklerinden "Rails Tutorial" ikonu seçiyoruz (RubyOnRails değil).

Sırada Rails kurulumu var, Start editing düğmesini tıkladıktan sonra aşağıda açılan terminale:
$ gem install rails -v 4.2.0
 satırını giriyoruz. Gereken Ruby gemler yüklendikten sonra tekrar komut satırına geri döner. Yeni bir uygulama üretmek için "rails new" komutunu kullanacağız:

28 Ocak 2015 Çarşamba

Docpad İle Statik Web Sayfası Hazırlamak

Web sitesi hazırlarken çoğu zaman statik bir web sitesi işimizi görecektir, hem server daha ucuz temin edilebilir. Ancak statik web sitesi hazırlarken en büyük sıkıntı, her sayfada yinelemek zorunda kalınılan menüler yerleşimler vs.

Bu konuda kısa bir araştırma yaptım, Docpad uygulamasını erb yapılara benzerliği yüzünden tercih ettim. Hadi beraber tutorial üzerinden gidelim.

Docpad node.js ile çalıştırılıyor , bu yüzden öncelikle sisteminizde node.js yüklü olmalıdır. Tavsiye en son sürüme yükseltip kullanmanız, bende 0.10.35 var.

Docpad Kurulumu

# npm install -g docpad@6.69
 Linux kullanıyorsanız sudo yetki gerekir.