21 Haziran 2019 Cuma

JustBasic Programlama Diline Giriş

BASIC Dili Hakkında


Bu yazı JustBasic programlama dili tutorial'ının 1. hafta dökümanının tercümesidir.

BASIC (Beginners All purpose Symbolic Instruction Code) programlama dili 1960'larda bilgisayar programlamaya kolay bir giriş yapılabilmesi amacıyla geliştirildi. BASIC'in basit yapısı ve interpreted (anında işlenen) özelliği yüzünden programcıya kısa sürede sonuç vermesi sayesinde çok kısa zamanda programcılar arasında popüler oldu ve bu güne kadar geldi. 

Bu yazıda Just Basic dilinin temellerini inceleyeceğiz. 


22 Nisan 2019 Pazartesi

Limnor Görsel HTML Editörü


Giriş


Limnor Studio 2 değişik web sayfa editörü kullanır. Web Form Editörü ve Görsel Html Editörü. http://www.limnor.com/support/webEditors.pdf adresinde editörler açıklanıyor. Bu dökümanda görsel HTML editörü ile örnekler yapacağız. 

Bir örnekte e-mail göndermek amacıyla web sayfası yapacağız. TextBox'lar kullanarak alıcı adreslerini , konuyu ve içeriği kullanıcının girmesini sağlayacağız. Bir buton ile email gönderilir. Bir veritabanında emaillerin gönderim zamanlarını kaydeder. 

Bir örnekte veritabanından HTML elemanlarına veri bağlantısı gösteriliyor. Veritabanından alınan veriler otomatik olarak HTML elemanlarında gösteriliyor. Ziyaretçinin girdiği veriler veritabanında saklanıyor.

Bir örnek de FileUpload elemanı ile server'a dosya göndermek için kullanılıyor.




Görsel HTML Editörünün Kullanımı


Yeni bir web uygulaması başlatalım ve görsel HTML editörüne geçelim.

Bir özellikler penceresi görünür ve görsel HTML editörünün açıldığı belli olur.


Örnek sayfamızın görünümünü görsel HTML editörü ile hazırlayacağız.

4 Nisan 2019 Perşembe

Limnor ile WEB Programlama

Giriş

Bir Web uygulaması 3 farklı teknolojinin birleşiminden oluşur. 

  • HTML - Web sayfalarını oluşturmak için kullanılır.
  • Client Side Scripting - Kullanıcı tarafında tarayıcıda çalışan programı oluşturur ve genellikle yazılar, resimler, Java Applet'ler, ActiveX kontroller vb. HTML elemanlarını modifiye etmek için kullanılır. Genellikle JavaScript , VB Script ve diğer script diller kullanılır.
  • Server Side Programming Languages - Server tarafındaki işlemler için kullanılır. Mesela Veritabanlarına erişim, e-mail gönderme, Web servislerine erişme vb. Örnek olarak CGI script, PHP, Ruby, Perl, C++, C#, VB, Java Servlets vb.
Bu 3 teknolojiyi de öğrenmeye çalışmak kimilerimiz için sıkıntılı olabilir. 

Limnor Studio görsel ve kodsuz programlama yöntemleriyle bilgisayar programları geliştiren bir uygulamadır. Onunla Windows uygulamaları , Windows servisleri, Kiosk uygulamaları ve ekran koruyucular, setup dosyaları, konsol uygulamaları vs. oluşturabilirsiniz. Ayrıca aynı görsel ve kodsuz programlama yöntemiyle Web siteleri ve Web uygulamaları da yapabilirsiniz. 

3 tane yerine 1 tane programlama tekniğiyle Web siteleri geliştirebilirsiniz. 

29 Mart 2019 Cuma

Array, CSV ve Veri Bağlama


CSV Dosya Okumak


CSV Dosya


Bir CSV (Comma Seperated Values - Virgülle Ayrılmış Değerler) dosyasında her satır bir kayıt içerir. Her satır bir kayıttır, sütunlar virgül ile ayrılmıştır. Opsiyonel olarak CSV dosyasının ilk satırı sütun başlıklarını içerebilir.

Aşağıda bir CSV örneği var:
ColumnX,ColumnY,ColumnZ

Some text,123,True

Hello World,100,False

"one,two,three",200,True
Bu CSV dosyasında ilk satır sütun başlıklarını içeriyor. İlk sütunda text veri var, ikinci sütunda sayı veri var, üçüncü sütun Boolean veri içerir. Text veri içerisinde eğer tırnak içine aldıysak virgül de kullanabiliriz. Ayrıca text veri içinde &!2C yazarak da virgül olarak kullanabiliriz.

24 Mart 2019 Pazar

Limnor Veritaban Programlamaya Giriş - 2

Limnor Veritaban Programlamaya Giriş - 2


EasyGrid Kullanarak Veri Girişi Yapmak


EasyGrid'i Kaydedebilir Yapmak


EasyGrid nesnesi veritabanına kolayca veri girebilecek şekilde ayarlanabilir. Yeni bir proje başlatıp formun üzerine bir EasyGrid nesnesi ekleyelim ve veritabanı ile tablo bağlantısını yapalım.


ForReadOnly özelliğini FALSE yapalım.

18 Mart 2019 Pazartesi

Limnor Veritabanı Programlamaya Giriş - 1

Limnor Veritabanı Programlamaya Giriş - 1


Bu yazıda Limnor Kullanım Klavuzu temel alınmıştır.

Bağlantılı Veritabanlarına Giriş


Bağlantılı veritabanları verileri Tablolarda saklar. Bir tablo sütunlardan oluşur, sütunlara bazen Field denir. Örneğin siparişlerin girildiği bir tablo, Order ID, Order Date ve Shipping Address vs. sütunlarına sahip olabilir. Sipariş malzemelerinin olduğu bir tablo da OrderItem ID, Order ID, Product ID, Quantity vs. sütunlara sahip olabilir. 

Tablonun satırlarında veriler saklanır, bunlara Record (kayıt) denir. 

Örnek olarak siparişleri gireceğimiz Order tablosundaki kayıtlar şöyle olabilir.


6 Mart 2019 Çarşamba

Limnor Diyalog Form ile Veri Girişi

Limnor Diyalog Form ile Veri Girişi 


Bu yazıda Limnor programlama dili ile diyalog kutuları üretilmesi ve bunlarla kullanıcıdan veri girişi sağlanmasını inceliyoruz. Bu yazımda Limnor Kullanım Klavuzları'nı esas alıyorum. 


Diyalog Kutusunun Kapanması ve Diyalog Sonucunun Alınması


Bir diyalog kutusu kullanıcı tarafından kapatıldığında kapanış sebebini bilmek isteriz. Mesela kullanıcı OK tuşuna mı yoksa Cancel tuşuna basarak mı diyaloğu kapattı.

Bir formda DialogResult adında bir özellik olur. Bu özellik yardımıyla kapanış sebebini algılarız. 

Genel yapıda eğer kullanıcı diyaloğu OK tuşuna basarak kapattıysa bu özellik OK değerini alır , eğer kullanıcı Cancel tuşu ile iptal istemişse DialogResult özelliği Cancel değeri alır. 

4 Mart 2019 Pazartesi

Limnor Programlama Kendi Nesnelerinizi Üretmek

Özellikler Metodlar ve Olaylar Tanımlamak


Önceki yazıda değişik sınıflara ait özellikler , metodlar ve olayları kullanmasını görmüştük. Bir sınıfın işlevselliği onun özellikleri, metodları ve olayları ile belirlenir. Bu yazıda Limnor kullanım klavuzunu örnek aldım.

Kendi sınıfımızı tanımlamak istediğimizde onu mevcut olan sınıflardan birinden üretmek zorundayız. Klonladığımız sınıfın özellik, metod ve olayları otomatik olarak yeni tanımladığımız sınıfta da geçerli olacaktır. Biz bunlara kalıtımsal (inherited) özellik, metod ya da olay deriz. Şimdi Limnor geliştirme ortamını açalım ve yeni bir proje başlatarak örneklerle devam edelim.

19 Şubat 2019 Salı

Limnor ile Kodsuz Programlama

Giriş

Bu yazıda herkesin program yazabilmesi amacı güden Limnor programlama ortamını inceleyeceğiz. Bu yazıda Limnor programlama dilinin kendi sitesindeki dökümanlardan örnek alınmıştır.

Amacımız görsel olarak ve kod yazmadan windows programları geliştirmek. Mümkün olduğunca az sayıda teknik terim kullanacağız ve programlamaya eğlenceli bir yöntemle başlamaya çalışacağız.

Nesne Temelli Programlama (Object-based Programming)

Bir bilgisayar dili komut kelimeleri (if, else, ...) , semboller (+, -, ...) ve deyim yapılarından (gramer) oluşur.

Bilgisayar dili yeni başlayanlar için her bilgisayara istediği her şeyi yaptırabilmek gibi görünür, ama gerçek böyle değildir.
  • Değişik bilgisayarlar, değişik donanım yapısına sahiptir ve değişik görevler için yapılmıştır. İlk başlarda bilgisayar üreticileri bilgisayarlarını programlamak için gereken dilleri de bilgisayar ile birlikte verirlerdi. Örneğin çoğunda "Basic" programlama dilinin değişik versiyonları olurdu. Siz birini kullandığınızda başka markada öğrendiklerinizin çoğu işe yaramazdı.
  • Mevcut bilgisayarınıza yeni bir donanım eklediğinizde , donanım üreticisi bu donanımı programlama dilleri tarafından yönetebilmek için yazılım kütüphaneleri verir. SDK (software development kit) adı verilen bu kütüphaneler kullanılan programlama dilinin bir parçası değildir.